Risengrød
Aftensmad, Højtider

Risengrød – Kalorielet udgave

RisengrødEn af de ting jeg forbinder med december, er risengrød og er noget jeg ikke vil undvære. Risengrød kan være en kalorie bombe og derfor har jeg lavet en sundere udgave.

Risengrød består meget enkelt af grødris og mælk. Risengrød kogt på sødmælk med en stor smørklat og rigelig kanelsukker er mindre sundt. Sunde, små ændringer kunne fx. være at skifte sødmælk ud med letmælk, minimælk eller måske skummetmælk. Risengrøden bliver også sundere, hvis smørklatten gøres mindre eller helt droppes. Du kan evt. blande kanel med Sukrin eller Perfect Strø i stedet for almindelig hvid sukker. Sukrin smager af sukker, men indeholder 0 kalorier, hvor Perfect Strø inderholder 210 kalorier pr. 100g, men søder over dobbelt så meget som almindelig sukker.
Både Sukrin og Perfect Strø har samme konsistens som sukker og knaser mellem tænderne ligesom almindelig sukker. De fleste grødris er polerede og det yderste lag af riskornet er slebet af. De har et lavt kostfiberindhold og indeholder samtidig mange kulhydrater. Hvis man vil have en sundere udgave, kan man købe fuldkornsgrødris i stedet.

Historie om risengrød

Risengrød er en gammel ret, der indtil midt i 1800-tallet blev betragtet som en eksklusiv spise. Da grødris var en importvare, og derfor dyre, blev det et statussymbol at kunne servere risengrød for sine julegæster. Efterhånden blev risengrøden mere og mere udbredt i takt med, at grødrisene blev et mere almindeligt syn hos købmanden. Omkring år 1900 var den ved at være folkeeje og blev ikke længere betragtet som statussymbol, og i de finere kredse videreudviklede de grøden, så den igen kunne blive eksklusiv. Dette resulterede i, at man blandede grøden med hakkede mandler, fløde og vanilje, hvilket blev til det vi kender i dag som risalamande.

Risengrød

Risengrød - kalorielet

Print opskrift Pin opskrift Kommenter
Antal: 4 pers

Ingredienser

  • dl ris (190g)
  • dl vand
  • 1 liter mælk
  • ½-1 tsk. salt

Sådan gør du

  • Risene drysses i det kogende vand og koger 2 min.
  • Mælken tilsættes og bringes i kog under omrøring.
  • Grøden koges under låg ved svag varme og omrøres jævnligt. Kogetid ca. 35 min.
  • Grøden smages til med salt og serveres med kanelsukker, smørklat, saftevand eller hvidtøl.

Noter

Hvis du skal bruge risengrød til Ris alamande udelades salt
Kan du lide mine opskrifter?Følg @diannasopskrifter på facebook

Forrige indlæg Næste indlæg

Relaterede indlæg

Ingen kommentar

Skriv en kommentar