Dessert Morgenmad

Øllebrød uden øl

øllebrød uden ølØllebrød eller øllegrød om man vil, er en gammel dansk madret, det går mange år tilbage. Længe før mormors tid, så øllebrød er meget ældre end mormormad. Her får du en opskrift på øllebrød uden øl.

Øllebrød kan laves med eller uden hvidtøl. Skal du lave grøden til små børn, vil jeg anbefale dig at lave en udgave uden øl. Hvis du vil pifte din øllebrød lidt op kan du evt. tilsætte 1 spsk. frisk appelsinsaft og 1 tsk. appelsinskal.
Øllegrød, er glimrende til at lave i større mængder og fryse ned portionsvis.
Fordelene ved øllebrødsretten er, at man kan anvende stort set alle slags rugbrød. Derfor er retten en god måde at få spist rester af rugbrød.

Øllebrød

Stammer oprindeligt formentlig fra munkene i klostrene, hvor man dyppede brød i varmt øl. Den første egentlige opskrift på rugbrødsgrøden kom for flere hundrede år siden, og grundprincippet i øllebrødet finder vi mindst 800 år tilbage i tiden. Dengang spiste man brød henover dagen, og man drak mere øl end vand. Og henover aften kunne man så smide dagens rester af brød i en stor gryde sammen med mørkt øl, og således voksede øllebrøds-retten frem. Senere blev der tilsat sukker, og så smagte det pludselig meget bedre.
I 50-60erne kom øllebrødspulveret og det er nok den øllebrød mange i dag er vokset op med, og måske derfor de synes, den er så afskyelig. Hvilket jeg godt kan forstå, men prøv at lave din øllebrød fra bunden og du vil sikkert ikke finde det så afskyeligt, som pulverøllebrød, der ikke har set mange rugbrødsskiver. Øllegrød kan både laves som en dessert og morgenmadsgrød. Evt. med mælk eller flødeskum.

øllebrød

øllebrød

Print opskrift Pin opskrift Kommenter
Antal: 4 pers

Ingredienser

  • 350 g rugbrød
  • 5 dl vand
  • 3 spiseske sukker
  • Mælk el. flødeskum (el. flødeskum)

Sådan gør du

  • Rugbrød skæres i skiver og derefter i mindre stykker og hæld vand over.
  • Bring blandingen i kog og lad det koge i 10 min.
  • Tag en stavblender og blend grøden hel fin og smag til med sukker

Noter

Hvis øllebrøden skal være helt glat, kan den enten blendes eller passeres gennem en sigte.
Sulten efter flere opskrifter?Følg @diannasopskrifter på facebook
0

You may also like

Leave a Reply