Krydderurter og deres anvendelse
sundhedstips

Krydderurter og deres anvendelse

Krydderurter er en betegnelse for planter, som tilsættes i madlavningen for at fremhæve smag. Krydderurter tilføre smag og aroma til maden, og har et højt indhold af vitaminer og mineraler.
Mange køber tørrede udgaver i supermarkedet, men de friske har mere smag og er derfor også mere drøje i brug. Udover at tilføre fantastisk smag og aroma til maden er mange krydderurter også fantastiske prydplanter, som bringer flotte farver og skønne dufte til haven. Viste du, at persille, er fyldt med c-vitamin og gavnlig mod dårlig ånde. Og at rosmarin kan holde insekter på afstand?

Dyrk dine egne krydderurter

Det er ikke svært at dyrke krydderurter og på mange planteskoler kan du få vejledning til hvordan du dyrker dine krydderurter. Krydderurter i potter holder længere end afskårne krydderurter, og afskårne krydderurter skal opbevares i køleskabet. Krydderurter fås også som tørrede krydderier, men de friske krydderurter smager og dufter altså bare af mere. Krydderurter smager fantastisk hver for sig, men du kan også blande dem på kryds og på tværs, og få den smag du ønsker.

De mest anvendte krydderurter:

    • Timian – dyrkes i sol og let jord
      Timian er en af de mest hårdføre krydderurter – tåler at tørre ud og overlever også vintre med frost. Smager dejligt i gryderetter, men også som drys over færdiglavet mad.
    • Rosmarin – dyrkes i sol og frostfrit
      Rosmarin har en særlig duft og giver en vidunderlig smag til maden. Brug den til både lam, kylling og svinekød. Eller stik en kvist i en flaske olie og få den skønneste smagfulde krydderolie.
    • Oregano – dyrkes i sol og let jord
      Man bruger den faktisk oftest tørret, men det er en meget frodig krydderurt, der sår sig selv. Brug den i italienske klassikere såsom pizza og pasta, eller de små blade friske på toppen af en salat. I familie med merian.
    • Mynte – dyrkes i halvskygge, næringsrig og fugtig jord
      Der findes mange forskellige myntearter, og de vokser som ukrudt, så pas på, de ikke overtager hele bedet. Mynten er særlig god til lam og i dressinger, men også i juice, smoothies, te og drinks kan den sejlivede krydderurt være forfriskende.
    • Dild – dyrkes i sol, halvskygge
      Selve bladene er herlige til alt, fra nye kartofler til dressinger til f.eks. fisk. Dildskærmene kan bruges til syltning eller til smukke buketter. Smagen forsvinder ved kogning, så i varme retter skal dilden tilsættes til allersidst.
    • Purløg – dyrkes i sol og god jord
      Der er mange slags danske smørrebrød, der kalder på en dusk purløg, og heldigvis er det en taknemmelig krydderurt, der gror som skidt. De små potter fra supermarkedet er nemme at få til at gro, hvis du planter dem ud. De fine blomster fra purløg kan bruges som blomster i en vase eller lægges i salaten. Den egner sig ikke til varmebehandling, da den vil miste noget af smagen.
    • Estragon – dyrkes i sol, halv-skygge, læ og i let jord
      Dejlig, let krydret smag med et strejf af lakrids. Estragon kan bruges både til det salte køkken og til dessert, men er især god til saucer, dressinger og fisk. Uundværlig til bearnaise. Et gammelt slanketip går ud på at tygge et par blade estragon – det skal gøre, at man mister lysten til sødt.
    • Persille – dyrkes i sol, halvskygge og god jord
      Persille er den mest almindelige krydderurt her i Norden. Fås både i bredbladet og kruset udgave – kruspersillen har en mere besk smag. Rig på C-vitamin, A-vitamin og jern. Bruges i en række klassiske retter, frisk eller varm.
  • Salvie – dyrkes i sol og let jord
    Salviens velour-agtige blade har en kraftig, gennemtrængende og lidt “sæbe”agtig smag og skal derfor anvendes med måde. Traditionelt har salvien været brugt sammen med fed mad som pølser, flæskesteg og ål, da smagen modvirker den fede fornemmelse.
Forrige indlæg Næste indlæg

Relaterede indlæg

Ingen kommentar

Skriv en kommentar