Brød og kager

Gulerodskage med limecreme

GulerodskageGulerodskage er efterhånden blevet en populær kage, som findes i utalrige variationer. Jeg er ikke sundhedsfanatiker og er ikke “bange” for smør, sukker mm i mine bageværker. Jeg lever ud fra den filosofi om, at der findes ikke forbudt mad. “Alt med måde“, og i moderate mængder.

Indrømmer gerne, at jeg ikke er tilhænger af kage blandinger, hvor der oftest blot skal tilsættes fx. vand eller olie. Jeg har dårlige erfaringer med kage blandinger og oftest er de fyldt med E-numre og er oftest tørre og kedelige.
Derfor har jeg forsøgt i denne opskrift, at fylde kagen med revet gulerod, appelsinsaft og med krydderier som fx. kanel og ingefær. Kagen er blød og svampet og krydderierne kommer til deres ret.

Der er sukker i denne kage. Derfor skal man tage højde for, at den er fedtfri, men ikke sukkerfri. Der ca. 258 kcal i hvert stykke kage uden ostecremen og 373 kcal med ostecremen. Hvis du gerne vil gøre kage mere fedtfattig kan du bruge sukrin. Istedet for flødeoste kan du evt. drysse med sukrin melis. Derved bliver kagen mere sund og vil kun indeholde ca. 200 kcal, hvilket svare til et lille mellemmåltid. Det bør ikke blive en vane, at skifte mellemmåltider ud med kage, men igen “Alt med måde“, og i moderate mængder. 😉

Gulerodskage oprindelse

Gulerodskage blev populær i det 20. århundrede og blev brugt som en “erstatningskage” i Storbritannien under 2. verdenskrig.
Da rationeringen tvang folk til at finde på nye opskrifter. Der blev bagt mange kager med grøntsager, men gulerodskagen er den eneste kage, der rigtig har overlevet. Gulerodskage er vokset i popularitet, og det er nok de færreste, der i dag ser gulerodskage som en erstatning for en rigtig kage. – hvad der så end rigtig kage er 🙂

Udover de obligatoriske gulerødder er de typiske ingredienser og smags givere i en gulerodskage valnødder, rosiner og krydderier som kanel, ingefær. Sukkeret i en gulerodskage er gerne brun farin, som både har en lidt anden sødme end hvidt sukker, og som gør en gulerodskagen mørk i farven. Da der jo er gulerødder i en gulerodskage, mener mange nok, at gulerodskage er en sund kage. Brun farin indeholder 380 kcal pr 100 g, og det gør unægtelig kagen sundere.
I dag serveres gulerodskage oftest med flødeosteglasur på toppen. Her får du her min opskrift på gulerodskage. Kagen kan spises med eller uden pynt og kan fryses uden ostecreme.

Gulerodskage

Gulerodskage

Print opskrift Pin opskrift Kommenter
Antal: 15 stk

Ingredienser

  • 150 g sukker
  • 2 dl olie
  • 4 æg
  • 1,5 dl appelsinsaft
  • 350 g mel
  • 2 tsk. natron
  • 2 tsk. kanel (stødt)
  • ½ tsk. ingefær (stødt)
  • 150 g gulerod (revet)
  • Ostecreme:
  • 150 g mascarpone 
  • 50 g smør
  • 180 g flormelis
  • 1 stk 1 citron/lime/appelsin, saft og skal

Sådan gør du

  • Æg og sukker røres hvidt
  • Bland mel, natron, kanel, ingefær og salt og rør det i dejen sammen med appelsinsaft
  • Riv gulerødderne fint og bland i dejen.
  • Hæld dejen i en bradepande beklædt med bagepapir og bag ved 160° C i ca. 40-45 min.
  • Pisk glasuren sammen til den er luftig og cremet.

Noter

Lav. evt. en appelsinglasur af flormelis og appelsinsaft og hæld over kagen når den er kold.
Kan du lide mine opskrifter?Følg @diannasopskrifter på facebook
0

You may also like

Leave a Reply