Fødselsdagsboller
Brød og kager, Morgenmad

Fødselsdagsboller – Hurtig og nemme

Fødselsdagsboller er et hit hos alle. Bløde boller med et godt lag smør kan ingen stå for. Disse fødselsdagsboller er luftige og bløde. Selv dagen efter er de stadig gode. Duften af nybagte boller kan få selv den mest morgensure teenager op ad sengen – og selvom du ikke har sådan en derhjemme, vil disse nybagte boller med garanti gøre din dag meget bedre.

Jeg bruger disse fødselsdagboller til både fødselsdag, morgenmad mm. Jeg kommer nogen gange rosiner, hakket chokolade i mine boller. Hvis du ønsker dine boller skal være fluffy kan du bage dem i en bradepande. Jeg bager altid mine boller på en hulplade. Dvs. bageplade med små huller i som giver brødet en helt anden varme nedefra. Hullerne i bagepladen sørger for at der er en optimal varmefordeling over hele fladen og derfor får man en ensartet bagning af undersiden af brødet. Jeg har tilføjet bageenzymer (mere luftigt, blødt brød, som købebrød). Du kan undlade at tilføje bageenzymer i dejen. I opskriften på fødselsdagsboller, har jeg brugt kardemomme. Da mange ikke altid er vild med kardemomme kan du sagtens undlade det og tilsætte et par håndhold rosiner eller hakket chokolade til dejen.

Jeg bruger røremaskinen til at ælte dejen, med K-spaden, ikke dejkrogen. Har du ikke sådan en, kan du røre dem med en håndmixer. Men husk at ælte dejen grundigt! Når jeg hæver mine boller sætter jeg skålen med dej ind i ovnen og i bunden af oven et fad med kogende vand. For at mine boller får en lækker sprød skorpe sætter jeg også en skål med kogende vand i bunden af oven. 5 min før bollerne er færdig tager jeg fadet med vand ud og lader bollerne bage færdig.

Fødselsdagsboller

Print opskrift Kommenter
Antal: 18 stk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 5 dl. lunken vand
  • 1 æg
  • 50 g smør
  • 4 spsk sukker
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 10 g bage enzymer
  • 800 g Hvedemel

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lunkne vand.
  • Tilsæt æg, smeltet smør, sukker og salt.
  • Kom mel i lidt ad gangen. Hold evt. lidt af melet tilbage.
  • Ælt dejen i 10 min på en røremaskine til dejen slipper kanterne.
  • Lad dejen hæve tildækket i 20 min. et lunt sted.
  • Del dejen i 18 lige store stykker, og form dem til boller.
  • Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir eller på en hulplade.
  • Lad bollerne hæve tildækket på et lunt sted i 60 min. eller til dobbelt størrelse.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg eller vand.
  • Bag bollerne ved 220 °C (200 °C i varmluftsovn) i ca. 9-12 min., eller til bollerne er gyldne.
  • Lad bollerne køle af på en rist. - læg et fugtige viskestykke over dem igen, så de forbliver bløde.

Noter

Du kan evt. pynte fødselsdagsbollerne med glasur. Fødselsdagsboller er fryseegnede.
Kan du lide mine opskrifter?Følg @diannasopskrifter på facebook
Forrige indlæg Næste indlæg

Relaterede indlæg

Ingen kommentar

  • Reply Brunch - En god start på dagen. — Diannas opskrifter 21. april 2019 at 13:48

    […] Vores brunch lavede jeg med boller og røræg og bacon, samt lidt grøntsager. Bollerne jeg bagte er mine fødselsdagboller […]

  • Skriv en kommentar